Štátna ochrana prírody SR

V jednom zo sto prípadov prežijú obaja súrodenci

Energia pre prírodu

3. jún 2013 14:40

Orol krikľavý patrí medzi menšie druhy orlov žijúcich u nás. Na Slovensku sa odhaduje jeho populácia na 800 – 900 párov.

Patrí medzi menšie druhy orlov žijúcich u nás. Na Slovensku sa odhaduje jeho populácia na 800 – 900 párov, pričom oblasť Tatier patrí medzi klúčové hniezdne oblasti druhu . Na územi TANAP evidujú úctyhodných 45 – 50 párov.

Orly krikľavé sú prísne sťahovavým druhom. Prvé samce prilietavajú zo zimovísk v juhovýchodnej Afrike (od Tanzánie na severe, po Mozambik na juhu) až začiatkom apríla, pár dní po nich samičky. Krátko po prílete prebieha tok (svadobné lety) a stavba hniezd. Koncom apríla a začiatkom mája znáša samička zväčša 2 vajíčka, na ktorých sedí 41 až 43 dní. Ak sa aj vyliahnu 2 mláďatá, v drvivej väčšine prežije len jedno. U týchto orlov, podobne ako u orlov skalných, je u mláďat typický bratovražedný boj tzv. kainizmus, keď silnejšie mláďa zabije slabšie (podľa Kaina a Ábela). Stáva sa, že predsa prežijú obaja súrodenci, sú to však len 1 až 2 prípady zo 100 hniezdení. Mláďa opúšťa hniezdo po zhruba 50 dňoch, v polovici augusta.

V polovici septembra rok čo rok orly krikľavé hnané odvekým pudom začínajú tiahnuť smerom na juhovýchod okolo Stredozemného mora cez Turecko, Izrael do Egypta a potom pozdĺž Nílu do svojich východoafrických zimovísk. Počas migrácie sa však, žiaľ, nevyhnú ani pytliakom a často sa stávajú obeťou nelegálnej streľby v štátoch Grécko, Turecko, Libanon, Sýria...

Krúžkovaním boli zistené prelety až cca 7 tisic km, napr. mladý orol krikľavý z Oravy zimoval v Zimbabwe, iný mladý orol označený v Nízkych Tatrách bol po 2 mesiacoch nájdený zastrelený v Grécku na polostrove Peloponéz.

V súčasnosti má populácia v okolitých štátoch a lokálne i u nás klesajúci trend a je potrebná maximálna ochrana hniezdisk, v Nemecku je orol krikľavý kriticky ohrozený druh, evidujú posledných 90 párov a vynakladajú obrovské úsilie na udržanie populácie.


Diskusia